Badania naukowe wykazaly jasno , ze spozywanie cholesterolu w zywnosci ma niewiele wspolnego z poziomami cholesterolu krazacego we krwi. Organizm czlowieka sam wytwarza cholesterol, z tym, ze organizmy niektorych ludzi maja tendecje do wytwarzania wiekszych jego ilosci, a niektorzy nie. Spozywanie cholesterolu ma wplyw na jego ilosc okrazaca w [...]
[...] fajnego. Nie mam jeszcze pomysłu na nazwę, ale może coś w stylu "owsianka jajeczna z mlekiem" . Nie przedłużając potrzebne nam będą: - 250 ml mleka - 100g owsianych - 3 jajka - 10g oliwy z oliwek - pieprz sól, ew inne dodatki typu: rodzynki, świeże owoce, orzechy, miód itp. U mnie zawsze jest wersja podstawowa na słono, ale wiadomo można [...]
[...] zawału. Obecna w jaju cholina i witaminy z grupy B wzmacniają pamięć. Czy dalej chcecie wyrzucać żółtka czy nie - Wasz wybór. Ja od lat zjadam codziennie rano 4 całe jajka. Poziom cholesterolu ostatnio zbadany - w normie. Na śniadaniach z żółtkami zredukowałem się 20kg w 8 miesięcy, więc nieprawdą też jest, że żółtka tuczą. Największa [...]
[...] cholesterolu w naszym organizmie i częste jedzenie jajek nie sprzyja rozwojowi miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca i innych groźnych schorzeń. Wydawałoby się, że jajka na stałe już wrócą do spisu zdrowej żywności, aż w jednym z ostatnich wydań 'American Journal of Clinical Nutrition' naukowcy z Japonii opublikowali wyniki swoich [...]
[...] i przekazywanie ich do krążącej krwi lub limfy. W żołądku w większych ilościach wchłaniany jest alkohol etylowy, a w jelicie grubym - woda. Czyzby? ......jeśli chodzi o ‘jajka’! Trafilo mi w ręce jedno ciekawe badanie - o strawności bialka z jajek. Postanowiłem pogooglować troche - niestety kilka godzin szukania skutkowalo znalezieniem [...]
Panowie mam pytanie co do jajek klasy 3 a jajek wiejskich od tzw babci czy uważacie że jest jakaś duża różnica pomiędzy tymi jajkami ? to samo tyczy się prawdziwego wiejskiego twarogu ? czy warto inwestować w lepszej jakości pożywienia ? bo jak wiadomo jajka klasy 3 , w jakich są warunkach kury daje wiele do życzenia .
[...] sobie zamieścić lekko zmodyfikowaną wersję mojej prezentacji, którą robiłem na zaliczenie pierwszego semestru z żywienia człowieka. Na początek kilka wiadomości ogólnych o jajkach, które warto znać. Czym jest jajko? Jajko jest to największa w świecie komórka, z której po odpowiedniej ilości czasu wysiadywania przez matkę wykluwa się pisklę. W [...]
Witam jutro mam trening rano i moje pytanie brzmi czy śniadanie składające się z 4 jaj na twardo do tego płatki owsiane będzie dobrym posiłkiem przedtreningowym czy lepiej jajecznica?
Mam pytanie... Jak to jest z tymi jajkami. Ja nie mam żadnego problemu z choresterolem i jem je oststnio dość często. Zazwyczaj 2 jajka dziennie. Czy można więcej? Słyszałem o osobach, które jedzą ich nawet 6 sztuk dziennie.
rozbilem jajka i mialem wczoraj sobie jajecznice zrobic, ale nie chcialo mi sie juz, ile dni mogla lezec takie rozbite bialko+zoltko w misce w lodowce?
Wiatjcie, chciałbym sie Was zapytać czy stwierdzenie: "Jedzenie zbyt duzej ilosci jajek powoduje bezplodnosc", jest mitem czy wrecz przeciwnie? Pozdrawiam "I'll back"
Witam. Mam pytanie odnośnie jajek czy lepiej jest jeść je przed treningiem czy lepiej po np jedno jajko cale+ 3 same białka jajek czytałem i szukałem i w każdym temacie mowią co innego że lepiej nie albo ze jeść śmiało.